Антральний відділ шлунка

Шлунок — порожнистий внутрішній орган, є розширенням травної трубки. Простіше кажучи, це вмістилище проковтнутої їжі. Зверху шлунок межує з стравоходом, знизу — з дванадцятипалої кишкою. Наповнений їжею, шлунок може значно розтягуватися; тут починається механічна (за рахунок м’язового шару), хімічна обробка харчової грудки і часткове всмоктування поживних речовин (вода, вуглеводи, солі).

 

Анатомічна будова шлунка:
• кардія (кардіальний відділ),
• тіло шлунка,
• пілоруса (пілоричний відділ), включає антрум (антральний відділ) і воротар.

 

Завданням антрального відділу є змішування, перетирання і подальше проштовхування кашки через пілоричний сфінктер, який як страж, не пропустить частинки більше 1,5-2 мм. Через антральний відділ їжа потрапляє в дванадцятипалу кишку. В області переходу пилоруса в дванадцятипалу кишку антральные залози продукують слиз, яка покликана частково нейтралізувати дію соляної кислоти на стінки шлунка. Клітини різних ділянок тіла шлунка продукують кислу і лужну середу, а клітини антрального відділу — лужну, таким чином врівноважуючи кислотно-лужний баланс. Антральний відділ шлунка містить залози, які мають багато ендокринних клітин і виробляють ендорфіни, гастрин, серотонін.

 

Зменшення швидкості проходження їжі веде до її тривалій затримці, застою і бродінню. Згодом результатом цього процесу є підвищення тиску в порожнині шлунка та посилення продукції соляної кислоти, що веде до тривалого негативного впливу хімічного фактора. Якщо людина не займається усуненням цього фактора, він набуває хронічні хвороби шлунка.

 

Антральний відділ і його хвороби

Одна з таких хвороб — хронічний антральний (поверхневий) гастрит. Сприятливими обставинами можуть служити стрес, переїдання, вживання алкоголю, гострої, копченої, дратівливої їжі і маринадів, що містять оцет. Кислотність в шлунку знижується, що створює сприятливі умови для розмноження грибків, вірусів, бактерій. Неприємні відчуття в області епігастрію, тяжкість у шлунку, дискомфорт не завжди змушує людину звернутися до лікаря, і він займається самолікуванням. У результаті проблема не вирішується, а хвороба прогресує.

 

Такий гастрит часто спостерігається у літніх пацієнтів, але досить часто зустрічається і у молодих. При тривалому перебігу хвороби у слизовій оболонці шлунка значно зменшується кількість клітин (атрофія), що забезпечують секреторну функцію органа, що призводить до атрофическому гастриту. Цей стан вимагає вже періодичних курсів замісної терапії та тривалої суворої дієти.

 

Дисбаланс зрівноважених факторів в шлунку може призвести до розвитку виразки в антральному відділі шлунка. Відмітна особливість її в тому, що страждають нею переважно люди молодого віку. Симптоми схожі з виразками дванадцятипалої кишки. Це болі натщесерце, переважно вночі, печія, біль в області сонячного сплетення, кисла блювання. У 10-15% випадків така виразка ускладнюється кровотечею. У калі з’являється домішка чорної крові, при більш інтенсивному кровотечі виражена блювота кров’ю. Перфорація (прорив) і пенетрація (проростання в сусідні органи) вимагають вже хірургічного втручання. Антральний відділ шлунка є найбільш сприятливою локалізацією виразки, де загоєння відбувається порівняно швидко при кваліфікованому підході до призначення лікування.

 

Діагностика захворювань антрального відділу шлунка в більшості випадків не викликає ускладнень. Обов’язково проводиться езофагогастродуоденоскопія з парканом шматочків уражених тканин на гістологічне дослідження. ЕГДС належить провідна роль у діагностиці захворювань шлунка і їх ускладнень, що дає можливість підтвердити діагноз, виявити локалізацію дефекту, оцінити вигляд слизової оболонки, що дозволяє контролювати хід процесу. Програма обстеження включає дослідження на Хелікобактер пілорі до призначення лікування та після курсу терапії, біохімію крові (ниркові та печінкові проби), набір загальних стандартних аналізів, дослідження якості шлункової секреції, ультразвукове дослідження внутрішніх органів, дослідження інших органів та систем.

 

Профілактику виразки шлунка слід проводити здоровим людям, починаючи з профілактичних оглядів. Слід відрегулювати режим харчування, приймати їжу часто, але в менших кількостях, уникати стресів, куріння, «шкідливої» їжі і зловживання алкоголем. Можливо всі поради допоможуть уникнути помилок і необхідності звернення до лікаря.