Дробове харчування для схуднення — правила, варіанти

Ефект дробового харчування для схуднення відомий давно. Прийом їжі 5-6 разів на день невеликими порціями призводить до помітного зниження ваги навіть у тому випадку, якщо людина продовжує підтримувати звичну калорійність раціону і живиться тими ж продуктами. Це відбувається за рахунок того, що при відносно часті прийоми їжі збільшується швидкість обмінних процесів в організмі. Однак у більшості випадків дробове питаниезаставляет людини зменшувати кількість споживаних калорій: при частих прийомах їжі відчуття голоду практично не виникає, і вдається насититися меншою, ніж звичайно, кількістю продуктів.

Відгуки про дробове харчування для схуднення підтверджують, що і жінки, і чоловіки позбуваються в місяць від 2-5 кг, перейшовши на 5-6-разове харчування невеликими порціями, не відмовляючись від звичних продуктів.

Якщо ж скорегувати свій раціон, віддавши перевагу корисним продуктам і виключивши шкідливі, то процес схуднення буде ще більш інтенсивним і, що важливо, безпечним для здоров’я, забезпечує хороше самопочуття.

Основні правила дробового харчування для схуднення

  • Їжа приймається 5-6 разів на день. Тричі необхідно приймати гарячу їжу, влаштовувати двічі легкі «перекушування». Один раз в день, бажано, в першій половині дня, можна поласувати солодким;
  • обсяг порцій невеликий: приблизно 200-250 мл (1 склянка);
  • вуглеводомісткі продукти, в тому числі фрукти, повинні вживатися, в основному, в першій половині дня. Ближче до вечора в меню дробового харчування для схуднення повинна входити білкова їжа, овочі;
  • добова калорійність дробового харчування для схуднення повинна становити 1200-1600 ккал. Відхилення як у більшу, так і у меншу сторону здатні звести нанівець зусилля, спрямовані на боротьбу із зайвими кілограмами. Що стосується збільшення калорійності, то тут все зрозуміло. Що стосується зменшення, то тут пояснити ситуацію можна так. Організм, недоотримуючи енергії для забезпечення життєдіяльності, переходить на режим економного її витрачання. Вступники калорії зберігаються «про запас» у вигляді жиру, природно. Людина ж відчуває слабкість і нездужання, а зниження ваги припиняється;
  • для перекусу використовуються корисні продукти — овочі, фрукти, сири, йогурти, яйця;
  • для запуску процесів спалювання жирів необхідно присутність в раціоні омега — поліненасичених кислот (містяться в оливковій, лляному, кунжутній олії, риб’ячому жирі);
  • для постачання організму необхідною кількістю клітковини, вітамінів і мінералів в раціон включають велику кількість овочів, ягід і фруктів;
  • при дробовому харчуванні для схуднення в день потрібно випивати 1,5-2 літра фільтрованої або негазованої мінеральної столової води;
  • смажену, надмірно жирну і гостру їжу, а також покупні соуси типу майонезу з раціону слід виключити.

Один з можливих варіантів меню дробового харчування для схуднення

Сніданок — гречана каша або мюслі з нежирним йогуртом, невеликий бутерброд з висівкового хліба і нежирного сиру, 1 апельсин.

«Перекус» — 1-2 зернових хлібці, груша, несолодкий чай.

Обід — полупорціонная тарілка супу на нежирному м’ясному або овочевому бульйоні, 100 г відвареного м’яса або риби. Суп можна замінити порцією овочевого гарніру або салату із зелені і свіжих овочів.

Післяобідній «перекус» — нежирний сир і несолодкий чай з будь-яким низькокалорійним десертом (абрикосовим мусом, яблучної пастилою, фруктовим сорбетом і т. д.)

Вечеря — куряча грудка (риба, телятина, нежирна яловичина, кролятина або яйця) з овочевим гарніром. Замість овочевого гарніру можна приготувати салат.

Наведене меню дробового харчування для схуднення можна змінювати у відповідності зі своїми смаками та можливостями, дотримуючись основних правил системи дрібного харчування.

Переваги та особливості дробового харчування

Відгуки про дробове харчування для схуднення і рекомендації лікарів дозволяють стверджувати, що така система харчування (5-6-разове харчування невеликими порціями) може використовуватися навіть людьми з серйозними проблемами зі здоров’ям. Просто в меню включаються тільки рекомендовані при тих чи інших захворюваннях продукти.

Система дробового харчування дозволяє не тільки розлучитися з надмірною вагою, але і підтримувати результат постійно.

Дробове питаниечасто використовується спортсменами для так званої сушіння. Сушкою спортсмени називають процес позбавлення від надлишків жиру при збереженні і навіть збільшенні м’язової маси.

Дробове харчування для схуднення відмінно поєднується з фізичними навантаженнями. В цьому випадку якраз і спостерігається згаданий процес сушіння. Найчастіше при поєднанні дробового харчування і фізичних навантажень зниження ваги відбувається повільно. Це пояснюється тим, що легка жирова тканина поступово заміщується більш важкої м’язової. Вага може залишитися незмінним, а обсяги тіла помітно зменшаться, тобто, ефект схуднення буде в наявності, проте маса тіла не зміниться.

Система дробового харчування не є дієтою, якої дотримуються протягом якогось (зазвичай нетривалого часу. Дробове харчування можна застосовувати постійно, так як воно повністю відповідає принципам здорового харчування.