Дробове харчування — меню, результати, відгуки

Суть методики дробового харчування для схуднення полягає в перекуси кожні 2-3 години, але невеликими порціями. В результаті за день виходить 5-6 прийомів їжі замість звичного сніданку, обіду і вечері.

Переваги дрібного харчування для схуднення

У сучасній дієтології дробовому харчуванню відводиться окреме місце. По цій системі будується безліч модних дієт, у тому числі білкових і вуглеводних. Доведено, що багаторазове харчування допомагає швидше позбутися від жирових відкладень.

Корисні властивості дрібного харчування для схуднення:

  • Не треба кардинально змінювати звичний раціон і відмовлятися від улюблених продуктів;
  • Калорійність раціону знижується дуже повільно, тому організм не відчуває стресу;
  • Із-за частих перекусів не виникає почуття голоду, що властиво багатьом дієт;
  • Результат дробового харчування для схуднення, відгуками дієтологів і худнуть, тримається довгий час;
  • Вживання їжі невеликими обсягами дозволяє не перевантажувати травну систему;
  • При харчуванні маленькими порціями їжа перетравлюється швидше;
  • Часті перекуси допомагають ефективніше позбавлятися від зайвих сантиметрів на талії і стегнах;
  • Дробовий режим харчування рекомендований при хронічних захворюваннях і підходить людям будь-якого віку;
  • Харчування кожні 2-3 години нормалізує рівень цукру в крові, тому дробовий спосіб може застосовуватися хворими на цукровий діабет.

Дробове харчування для схуднення, за відгуками лікарів і дієтологів, — абсолютно безпечний, дієвий метод. Він розрахований мінімум на кілька місяців і може використовуватися як система харчування на все життя.

Основні принципи і суть дрібного харчування для схуднення

Головне завдання дробового способу живлення — поступове зниження калорійності раціону без шкоди для здоров’я. Зменшення порцій і обмеження шкідливих продуктів призводить до зниження денної калорійності. Чим повільніше відбувається перехід на роздільне харчування, тим краще пристосовується організм.

Норма зниження ваги при дробовій системі — 1-5 кг в місяць. Калорійність добового раціону не можна опускати нижче 1200 ккал і піднімати понад 2000 ккал. Не намагайтеся прискорити процес схуднення шляхом скорочення калорій. Недоїдання завдає такої ж шкоди організму, як і переїдання. Дотримуйтеся встановленого раціону, не пропускайте прийоми їжі, і тоді постать стане стрункою.

У чому ж суть дрібного харчування для схуднення? Коли організм отримує постійне підживлення невеликими дозами, прискорюється метаболізм і включається процес спалювання жирів. Дробове харчування попереджає переїдання, стрибки цукру в крові, позбавляє від закрепів і інших проблем травлення.

Дробовий вид харчування не дає зголодніти. Якщо ви харчуєтеся 1-2 рази в день, то до моменту прийому їжі апетит піднімається настільки, що ви з’їдаєте більше, ніж потрібно насправді. У результаті шлунок відчуває колосальне навантаження, відбувається викид інсуліну, різко піднімається цукор, і вага з кожним місяцем збільшується. При дробовій методикою харчування нападів голоду не виникає, тому немає необхідності наїдатися про запас.

Головні правила дробового харчування для схуднення:

  • Харчуватися 5-6 разів на день;
  • Обсяг порції не повинен перевищувати 200-250 г;
  • За день випивати не менше 1,5 л чистої негазованої води;
  • Обов’язково снідати та не пропускати перекуси (навіть якщо немає апетиту);
  • Солодощі і калорійні продукти вживати тільки до обіду;
  • Після 15 годин дня переходити на білкові продукти;
  • Не їсти за 3 години до сну;
  • Раціон повинен включати білки, вуглеводи, жири, рослинну їжу.

Якщо ви не можете відразу відмовитися від тістечок і цукерок, то дозволяйте собі на сніданок, але не забувайте про розмір порції. Кращий варіант для сніданку — це каші, фрукти, сир з медом. Вуглеводи дають запас енергії на весь день і не переходять у жир, якщо їх вживати до 12 дня.

В обід з’їжте гаряче блюдо. Відмінно підходять супи на легкому м’ясному або овочевому бульйоні, курка на пару з салатом, тушковані овочі з рибою.

Вечеря повинна складатися з білкового страви (риби, м’яса, сиру, яєць) і свіжих або тушкованих овочів.

Для ланчу і полуденка беріть несолоні горіхи, сухофрукти, свіжі фрукти, овочі, кефір, йогурти, сир з медом. Важливо враховувати, що 1 банан або яблуко — це вже повноцінний перекус. Дробове харчування не допоможе, якщо кожні 3 години наїдатися до межі. Після прийому їжі в тілі повинна залишатися легкість.

При дробовому способі харчування можна і потрібно їсти після 6 вечора. Вечірня трапеза повинна відбутися за 3 години до сну. Головне, щоб вечеря була низькокалорійним і не містив вуглеводів. Перед сном можна випити 200 г кефіру або кислого молока.

Дробовий тип живлення буде набагато ефективніше, якщо відмовитися від смажених, копчених, солоних страв. Виключіть ковбаси, консерви і напівфабрикати. Уникайте солодких газованих напоїв, продуктів з цукром, солодощів, борошняних виробів, картоплі, білого шліфованого рису, жирних соусів і заправок. Їжа з фаст-фудів, цукор, тваринні жири, чіпси, солодощі — продукти, які не містять корисних для людини речовин, але незмінно відображаються на вазі.

Раціон дробового харчування для схуднення і меню на день

Намагайтеся урізноманітнити свій раціон. Шукайте нові рецепти, пробуйте незвичайні комбінації, гарно оформляйте страви. З часом правильне харчування і здорова їжа ввійдуть у звичку, і вам не захочеться повертатися до колишнього способу життя.

Варіанти сніданків:

  • Омлет з 2-3 яєць з овочами;
  • Вівсяна каша з фруктами, горіхами, ягодами;
  • Сир з медом або фруктами;
  • Відварені яйця з салатом з овочів;
  • Дієтичний хлібець з сиром.

Варіанти обіду дробового харчування для схуднення і меню:

  • Борщ, парова котлета, овочевий салат;
  • Тушковані овочі, куряча грудка, 1 шматок хліба з висівок;
  • Тунець, салат із зелені і овочів, рисова каша;
  • Яловичина, гречка, овочі;
  • Омлет з грибами, тушковані овочі.

Варіанти вечері:

  • Овочева запіканка і м’ясо;
  • Риба на грилі, тушковані овочі;
  • Сир, овочевий салат;
  • Тунець, зелений горошок, овочі;
  • Відварна телятина з овочами.

Варіанти перекусів: сир, фрукти, сухофрукти, йогурт, кефір, горіхи.

Рекомендовані напої: чай, трав’яні відвари, натуральну каву, какао, молоко, свіжовичавлені соки, компот без цукру. З алкогольних напоїв вибирайте сухе біле або червоне вино, але не більше 1 келиха.