Яка повинна бути дієта при гастриті шлунка?

Невтішні дані медичної статистики свідчать про те, що гастрит в даний час є однією з найпоширеніших хвороб органів травного тракту, з приводу яких пацієнти звертаються за кваліфікованою медичною допомогою.

 

На жаль, дані статистики не враховують ті випадки гастриту, з приводу яких хворі не звертаються за кваліфікованою допомогою до лікаря, вважаючи за краще займатися самолікуванням. Запорукою успішного лікування запалення слизової оболонки шлунка, незалежно від форми цього захворювання та ступеня тяжкості симптомів, стає дієта при гастриті шлунка — лікувальне харчування допомагає зменшити вираженість проявів і попередити їх виникнення.

 

Основні положення дієтичного харчування

Незважаючи на те, що гастрит може виникати як гостре захворювання слизової оболонки шлунка і як хронічне ураження, принципи дієти залишаються незмінними.

  1. Незалежно від стану кислотоутворюючої функції шлунка при гастриті показано часте, дробове харчування. Приймати їжу треба не поспішаючи, в спокійній обстановці, не відволікаючись на сторонні події. Кожен шматочок повинен бути ретельно пережеван.
  2. З раціону харчування рекомендується виняток занадто гарячих і холодних страв — вони порушують місцевий кровообіг у слизовій, що неминуче викликає прогресування симптомів захворювання.
  3. Не рекомендується вживати гостру, солону і жирну їжу — не завжди можна передбачити реакцію залоз, розташованих у товщі слизової оболонки шлунка, результатом чого стає надмірне або недостатнє виділення соляної кислоти, яка подразнює слизову.
  4. Для регулювання секреторної функції залоз шлунка можна використовувати овочеві соки, які використовують в цілісному або розведеному вигляді, а також мінеральні води.
  5. У стадії загострення хронічного гастриту або при гострому розвитку захворювання показаний прийом страв, які пройшли не тільки термічну, але і механічну обробку — у міру поліпшення стану дієта розширюється і стає можливим використання звичних страв.

Використання сокотерапії як засіб лікувального харчування при гастриті має під собою наукове обґрунтування — концентровані свіжовичавлені соки овочів і фруктів гальмують вироблення шлункового соку, тоді як соки, розведені в пропорції 1 : 10 стимулюють виділення соляної кислоти клітинами слизової оболонки шлунка. Саме тому розведений сік потрібно вживати перед їжею, особливо при гастриті зі зниженою кислотністю, а цілісним соком завершувати прийом їжі, особливо при гастриті з нормальною або підвищеною секрецією шлунка. Обволікаючим і в’яжучу, ранозагоювальну дію має сік із свіжої картоплі, моркви, буряка.

 

Дієта при захворюванні з підвищеною кислотністю

Дієта при гастриті з підвищеною кислотністю в період загострення передбачає максимальне механічне і термічне щадіння слизової — їжа повинна бути в протертому, пюреподібному і напіврідкому вигляді. Весь добовий раціон повинен розділятися на 5-6 прийомів їжі, причому останній з них повинен бути безпосередньо перед сном. При дотриманні такого режиму харчування їжа буде створювати додатковий захисний шар, який буде ставати буфером між кислим вмістом шлунка і запаленої слизової оболонкою. Всі страви повинні готуватися на пару або на воді (бульйони виключаються), кількість солі повинно бути мінімальним — цей мінерал може впливати на секрецію соляної кислоти.

 

В раціоні можуть бути сухе бісквітне печиво і несвіжий пшеничний хліб, кількість здобної випічки потрібно зменшити. Обов’язково введення в раціон першої страви — юшки або супи-пюре є додатковим лікувальним фактором лікування гастриту. Дозволяється введення в раціон невеликої кількості молочних супів (при гарній переносимості незбираного молока). У харчуванні пацієнтів повинні бути нежирні сорти м’яса та птиці, кисломолочні продукти, курячі яйця. Каші можна готувати з будь-яких круп, але обов’язково додаткове протирання такої страви перед споживанням — в цілісних крупах містяться вітаміни і мікроелементи, необхідні для нормального функціонування організму, але цільні волокна клітковини можуть дратувати шлунок.

 

Дієта при гастриті шлунка з пониженою кислотністю повинна надавати додаткове стимулюючу дію і активізувати вироблення соляної кислоти клітинами слизової оболонки шлунка. Саме тому в раціоні хворого можуть бути присутніми овочеві та м’ясні бульйони, овочеві і фруктові соки. Стимулює виділення соку і вживання лікувальних і лікувально-столових мінеральних вод — призначають гідрокарбонатно-натрієві та хлоридно-натрієві мінеральних вод в прохолодному вигляді до їди.

 

При зниженій кислотності шлункового соку може погано переноситися молочні продукти — у кожного пацієнта потрібно індивідуально визначати їх переносимість.

 

З раціону хворих, що страждають гастритом, в обов’язковому порядку повинні виключатися алкоголь, газовані напої, міцний чай і кава, міцні і наваристі бульйони, свіжий хліб і здобна випічка, консерви і копченості. Небажане вживання овочів, які можуть викликати додаткове бродіння в шлунку — бобові культури, капуста будь-яких сортів.